ponedeljek, 24. april 2017

Kaj narediti po mrazu

Mraz je ponovno prizadel večji del Slovenije. Žal je bilo dokaj hudo. Rastlinjaki, če ste poskrbeli za nekaj ukrepov, so jo bolje odnesli. A ne glede na to ali so poškodbe na rastlinah  vidne ali ne, so rastline doživele stres. Že dva dni tako močnega in ledenega vetra je povzročilo poškodbe.


Če so doživele samo stres in je listna masa nepoškodovana, takoj, ko je možno, poškropite vse rastline, sadno drevje, okrasne rastline in vrtine. Nekateri imate na prostem tudi že balkonske rastline. Upam, da ste jih pospravili na varno, če pa ne, poškropite tudi njih. Ne odstranjujemo poškodovanih delov, čim prej uporabimo ali izvlečke morskih alg (hladno stiskane imajo prednost) ali pa naravni pripravek  PlanTonic. Poškropimo in šele po dnevu ali dveh pregledamo, kaj je potrebno odstraniti, porezati ali kako drugače sanirati, če so poškodbe nastale samo zaradi vetra. Če pa je vzrok mraz, je sicer reakcija podobna, le da listov, cvetov, ki so popolnoma pomrznili seveda ne boste reševali. Je pa smiselno poškropiti z istimi pripravki, če je kaj nepoškodovane listne mase zato, da bodo čim prej pognali novi poganjki.

Šele po treh, petih dnevih se lotimo tudi zaščite vrtnin. Seveda kemičnih sredstev ne boste iskali. Pomaga vam lahko pripravek, listno gnojilo Basfoliar activ, med doma narejenimi pa kamilični čaj, preslični pripravek, pa tudi žajbljev ali timijanov čaj.  Pripravkom pa dodajte izvlečke morskih alg ali PlanTonic, da bodo rane čim prej pozdravljene, zaceljene.

Kako vam lahko pomaga internet 

Pri izbiri ustreznih sredstev za varstvo rastlin, pa tudi ukrepov pri nekaterih težavah, ki se pojavljajo vsako leto v kmetijstvu,  vam lahko pomagajo tudi obvestila na spletnih straneh Kmetijskih zavodov, povezava na Zavod, kjer sem jaz zaposlena: http://www.kmetijski-zavod.si/ . Tukaj najdete sprotna navodila za varstvo večine kmetijskih rastlin.

Kaj lahko uporabite za okrasne rastline  in vrtnine pa najdete na spletni strani Fito info in sicer: http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/index.htm . Oglejte si to stran, na levi strani lahko iščete po različnih kategorijah: vtipkate lahko ime izbranega sredstva za varstvo rastlin, lahko iščete po kulturi (zeleno obarvan prostorček) ali po škodljivcu/bolezni. Zelo prijazna sicer ni, a vendarle najdete z nekaj potrpljenja vse podatke. Čisto spodaj na levi strani najdete napis: NOVO - Tematski seznami FFS, s klikom na to stran najdete med številnimi zbirkami, tudi seznam v ekološki pridelavi dovoljenih sredstev za varstvo rastlin. Ja, internet je dober za iskanje številnih podatkov, če jih le znamo najti.

Ko sem že pri internetu, pa naj vam posredujem še spletno stran naše Agencije RS za okolje (ARSO),na kateri najdete temperature zemlje, http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/tsoil/ . Danes so spet prenizke za setve fižola, tudi korenčka in peteršilja, a na srečo sta te dve vrtnini vsaj letos, tistim, ki so ju že posejali, že vzkalili.  če pa greste malo nazaj, pa najdete tudi stran z vodnimi bilancami, ki je uporabna zato, da znate pravočasno pričeti namakati. Na naslednji povezavi je, vas pa zanima bilanca v vegetaciji, to je spodnja tabela. Ko gre bilanca proti minusu, je čas za ponovno namakanje. Ker pa gre na vrtovih stvar nekoliko drugače, odvisno od vrtnin, zemlje… je seveda potrebno tudi vaše opazovanje, sodelovanje. Ne začeti prepozno, ker je potem tako poraba vode kakor sam učinke namakanja slabši http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/wb/.
Miša PUŠENJAK

1 komentar:


  1. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back later in life. I want to encourage continue your great job, have a nice day! netflix login

    OdgovoriIzbriši