torek, 11. marec 2014

Vrtičkarji

Pa je spet tu, nova sezona! Največji navdušenci so oz. ste oz. smo z načrtovanjem že krepko v pogonu, mnogi smo tudi že kaj sejali. Pogled je že strmo uprt v prihajajočo pomlad. O sadikah sem se razpisala že v preteklih sezonah, tokrat pa bi rada pisala o čudovitem svetu virtualnih znancev in prijateljev.
Meni se zdi splet nepogrešljiv pripomoček pri vrtnarjenju. Vsi seznami mojih semen, pa zapiski prejšnjih sezon kraljujejo na trdem disku in so le klik stran, ko želim kaj preverit. Ko pa odgovorov ni v mojih zapiskih, se je najbolj uspešno obrnit na spletne forume. Seveda ne iščem nasvetov o vrtnarjenju na forumu o domačih živalih ali na zdravstvenih forumih. Poiskati je treba prave vrtnarske forume, njihovi člani so pravi strokovnjaki, če ne po izobrazbi, pa po izkušnjah. Sama redno spremljam dva: rastline.mojforum.si in gartlc.mojforum.si. Po mojem mnenju sta to najbolj »živa« vrtnarska foruma pri nas. In čeprav je drugi malo mlajši, vsebuje primerljivo veliko informacij kot prvi. In na obeh nove člane radi sprejemajo medse.
Forumi pa niso samo »hitra pomoč«, ko na vrtu zaškriplje. So krasna zakladnica semen. Sorte zelenjave (in sadja,rož, drugih rastlin..., čeprav sem na tem področju bolj »bosa«), ki jih gojijo slovenski vrtičkarji, so povsem primerljive s tistimi, ki jih gojijo tujci. In ko enkrat odkriješ, kaj vse uspeva na slovenskih vrtovih, se spreminja tudi tvoj vrt. Tudi sama do semen raznovrstne zelenjave prihajam največkrat preko menjav. Seveda ne gre za ogromne količine semen. Največkrat se menja po nekaj semen, ravno toliko, da si vzgojiš svojo sadiko in prideš do lastnega semena. In v vseh letih, odkar sodelujem v menjavah, sem le redko naletela na koga, ki se ni držal svojega dela dogovora. Večkrat me je v kuverti presenetila dodatna vrečkica semen in sporočilce, da je »ta sorta pa tako super, da jo res moram preizkusit!« In to je praksa, ki vrača vero v ljudi. Tudi sama se je držim. Vrtičkarji smo krasni ljudje!

Znanje tujih jezikov odpira dostop do tujih forumov. Potrebno je le, da se zavedamo da klimatske razmere niso povsod enake in da je potrebno z malo znanja izluščiti tiste informacije, ki bi se jih dalo uporabiti tudi pri nas doma. Sama spremljam predvsem angleške in ameriške forume, naj omenim le tomatoville.com, ki je pretežno posvečen paradižniku, in organicgardening.com.

Ampak čisto vsega pa le ni na »netu«. :D In prav poseben gušt je takoj po novem letu s police potegnit vrtnarske priročnike. Meni sta vrtnarski bibliji Zelenjavni vrt Miše Pušenjak in Vrtnarski priročnik Narcisa Fabrizia. Odlični sopotnici sta predvsem pri načrtovanju sezone, ponujata pa tudi eko rešitve pri problemih s škodljivci in boleznimi.

Vsako sezono semena tudi kupim. Klasična zelenjava in sorte, ki pri nas rastejo že desetletja, na našem vrtu ne smejo manjkati. In ta semena, kar jih ne pridelam sama, kupim kar pri naši Semenarni Ljubljana. Če pa me zamika kaj bolj eksotičnega, pa se poslužujem tudi spletnih trgovin s semeni. Preko luže sem pred leti že kupovala pri reimerseeds.com in tomatofest.com, oba nakupa sta bila povsem korektna. Verjetno se pri večjih količinah vmes vtakne še carinska služba, a s tem nimam izkušenj. Zadnji dve leti pa kupujem samo pri spletnih trgovinah znotraj EU, letos sem nakup opravila pri  Preimer Sedds Direct prek E-baya. Kar sem že posejala, je super kalilo. Odlična slovenska spletna trgovinica  pa je tomatojunkie.info. Tu najdete predvsem pestre sorte paradižnika in nekaj eksotičnih sort ostale zelenjave. Toplo priporočam, čeprav ste za letos že prepozni. :D

S tem blogom vas želim spodbuditi, da poiščete svoje virtualne vrtičkarske prijatelje in se izgubite v bogati ponudbi semen v spletnih trgovinah. In če si sposodim (in malo predelam) trenutno tako slišani reklamni moto: Vrtnarske uspehe množimo, če jih delimo!

V naslednjem prispevku pa spet kaj o delu v rastlinjaku. Letos pri nas celo malo zamujamo. Če se sprašujete, ali je že čas, da začnete, potem: Ja, začnite! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar