torek, 30. april 2013

Spiralna greda za zelišča

Tale posebna greda res ni v neposredni povezavi z rastlinjaki. A če ste hobi vrtičkar, tako kot pri nas, potem imate vedno nove načrte, kaj vse boste posadili v vaš rastlinjak. In vsako leto se je treba kakšni vrtnini tudi odreči, ker za vse ni prostora. Super je, če lahko vsaj začimbnicam ponudimo ustrezen prostor izven rastlinjaka in sprostimo prostor za kakšno drugo rastlino.

Spiralna greda za zelišča ali zeliščni polžek na majhnem prostoru omogoča različne mikroklimatske pogoje za različna zelišča in začimbnice. Poleg tega je spirala energijsko močna oblika in s pravo usmeritvijo lahko vaše rastlinice še dodatno okrepite s pravo kozmično energijo. O tem ne vem veliko, veliko informacij, sploh v angleškem jeziku lahko poiščete na svetovnem spletu, če vas vrtnarjenje zanese tudi v to smer. Meni je ustrezala preprosta logika, ki razlaga, zakaj tako različni rastlini, kot sta rožmarin in meta lahko uspevata skupaj na isti gredici.

Pa začnimo najprej z gradnjo same gredice. Bistvo je, da zgradite nekakšen zid v obliki spirale, ki je v sredini najvišji in se proti koncu niža. Tu ni bližnjic, ni dovolj, da nagrmadite kup zemlje in nato spiralo le nakažete. Zid mora bit'! Uporabite lahko kakršnekoli materiale, a najbolj primeren je kamen oziroma kamniti zidaki, ki se bodo segrevali in toploto oddajali zemlji in rastlinam. Smiselno je, da uporabite materiale, ki so čimbolj naravni. Zakaj bi na koncu parcele gledali tisti nemarni kup kamenja, če pa ga lahko porabite za spiralno gredico? Res pa je, da je »gradnja« zidu iz naravnih kamnov, ki so vseh mogočih oblik, kar izziv. Ni za nepotrpežljive in tiste, ki morate hitro videti rezultat svojega dela. Lahko pa uberete neko srednjo pot in uporabite odsluženo staro opeko ali kamnite tlakovce, ki so vam ostali od tlakovanja dvorišča.

Midva sva najprej očistila travno rušo in delno zrahljala tla. Nato sva položila nekaj centimetrov debelo zastirko delno preperele slame. Začrtala sva zunanje mere spirale (v premeru ima dober meter in pol) in se lotila »gradnje«. Spiralo sva sproti zasipala z zemljo - mešanico krtin, uležanega komposta in nekaj vreč kupljene kakovostne zemlje za vrtnine. Tako je bila gradnja lažja, saj je zid v sredini spirale visok nekaj čez 60 cm, zemlja, ki sva jo sproti nasipala, pa je preprečevala, da bi se zid podrl. Takole nama je uspela:


Nato je bil čas za nakupe sadik. Če bi načrtovala v naprej, bi lahko sadike vzgojila sama. Ker sva se projekta lotila na hitro, sem ugoden čas za sejanje trajnic seveda zamudila. Poleg tega pa se v družini delimo na navdušence in skeptike. Zato bo morala spiralna zeliščna greda skeptikom letos šele dokazati svojo uporabnost, preden se bo ukinila gredica za zelišča v rastlinjaku in na njivi. In spirala bo lepša, če uporabimo sadike.

Kaj pa sploh sodi na spiralno gredo in v kakšnem vrstnem redu sadike posadiš? Spiralna greda je zelo preprosta. Ker je njen vrh višji od preostanka grede, je ves dan obsijan s soncem, ker pa se nivo grede z vsakim zavojem niža, je vrh tudi najbolj suh. Voda nareč odteka tudi po spirali navzdol, ne samo v globino. Zato na vrh sodijo mediteranska zelišča, tista, ki ljubijo sonce in so prilagojena na manjše količine vode: rožmarin, sivka, žajbelj. Na dnu spirale pa je območje, ki je vsaj del dneva zasenčeno in najbolj vlažno, ker se tja steka veliko vode. Tako okolje pa je kot naročeno za meto in borago. Ostala zelišča pa glede na njihove potrebe razvrstimo nekam vmes. Drobnjak, luštrek, peteršilj, melisa bolj proti dnu, timijan, origano, majaron pa proti vrhu spirale.


V naši spirali si tako od vrha proti dnu sledijo: rožmarin, sivka, žajbelj, timijan, majaron, kraški šetraj, origano, bazilika Magic white, pehtran, krebuljica, bazilika Magic blue, luštrek, kumina, melisa, drobnak, maroška meta, pomarančna meta in boraga. Vmes so na več mestih posajene kamilice, kapucinke, žametnice. Verjetno bom v prihodnjih sezonah ugotovila, da bi bilo bolje, če kakšno začimbnico presadim višje ali nižje. Ampak v tem je čar vrtnarstva. Iz vsake zasaditve se naučiš nekaj novega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar