ponedeljek, 04. marec 2013

Vzgoja sadik - prve plodovke

Februarja in začetek marca je v celinski Sloveniji čas za setev prvih plodovk. To so tiste, ki si vzamejo malo več časa za kalitev in začetno rast: paprike, čiliji in feferoni, jajčevci in morebitni eksoti kot so fizalisi ali tomatiloti.


Najprej si je dobro pripraviti kakovostno zemljo, namenjeno sejanju. Domačim mešanicam z vrtno zemljo se sama izogibam, predvsem zaradi padavice sadik. To je bakterijska okužba sadik, ki povzroči njihov propad. Zdravljenja ni, rešitve tudi ne. Propadejo vse okužene sadike. S kupljeno, namensko zemljo se temu večinoma izognemo. Ker je v zbirki domačih semen ponavadi skrito veliko časa, največkrat pa tudi precej denarja, se ne igramo s ceneno zemljo. Poiščite substrat, ki bo enakomerno zrnat, brez večjih delcev, zaupajte svojim očem. Če ne izgleda prav, vzemite kaj drugega. Na trgu je ogromno ponudbe, sprejemljiv substrat pa najdemo v vseh cenovnih razredih.


Pomembno je, da si pripravite lončke in posodice, kamor boste sejali. Vse posodice pred pripravo dobro očistite s toplo vodo in detergentom. Ponavadi imamo doma kup lončkov, ki so ostali od prejšnjih sezon, v njih smo kupili sadike balkonskih rož in še marsikaj. A le kdo si zares zapomni, kaj je bilo v točno tistem lončku, v katerega bi vi radi sejali papriko? Zato je čistoča pomembna, omejuje pa tudi razne bolezni. Novi lončki, razni setveni platoji in podobno niso zares nujni. Če vas ponudba prepriča, si jih le privoščite, a sejančki bodo nekaj časa super uspevali tudi v plastičnih posodicah od živil. Le drenažo jim naredite.


Če se k sejanju, tako kot jaz, spravite predvsem zaradi raznolikosti, ki jo želite na vašem vrtu, potem to pomeni, da boste sejali veliko različnih semen. In da se kaj ne pomeša, potrebujete označevalce. Sama uporabljam plastične ploščice, na katere z grafitnim svinčnikom zapišem ime sorte. To ime ostane vidno vso sezono in označevalce preprosto prestavljam s sadikami vred. Pred začetkom sezone pa potrebujem le radirko, da ime zbrišem in je označevalec znova uporaben. Take označevalce lahko kupite v vrtnih centrih, meni so ljubši manjši in ne preširoki. Lahko pa se znajdete po svoje. Nekateri uporabljajo lesene količke, drugi pa kar plastične žlice ali nože, na katere napišejo ime sorte. Vse se super obnese, le ob koncu sezone jih nikar ne pustite na vrtu.Zdaj pa k sejanju. Pripravili ste si semena, substrat in posode ter vse potrebne pripomočke. Posodice napolnite z zemljo, jo malce potlačite, nato pa posejte semena. Če vzgajate le zase, imate opravka z manjšim številom semen, zato si le vzemite čas in semena enakomerno razporedite. Tako bodo imeli mali sejančki največ prostora za svojo začetno rast. Potem semena prekrijte s tanko plastjo zemlje. Sama se držim pravila, da semena pokrijem s tako debelo plastjo zemlje, kot je debelo seme. Nato vse skupaj previdno zalijemo.Posode s semeni sama takoj postavim na police ob oknu, ki gleda na jugozahod. Sobo sprva ogrevamo, tako da je temperatura v njej okrog 21°C. Pri taki temperaturi paprike in jajčevci kalijo približno 14 dni do 3 tedne.


Ko večina sejančkov pokuka iz zemlje, sobe ne ogrevamo več. Temperatura se v njej spusti na 18°C, kar rastlinam omogoča počasno rast. S tem pa zagotovim tudi to, da sadike niso preveč razpotegnjene. Naš cilj so močne, kratke in kompaktne sadike. Vsi, ki imate ogrevane rastlinjake, ste v veliki prednosti. Vaše sejančke lahko takoj prestavite v rastlinjak, kjer bodo imeli najbolj optimalne svetlobne pogoje. Ob zadostni količini svetlobe je lahko temperatura tudi nekoliko višja. Mi, ki rastlinjakov še ne ogrevamo, pa bomo sejančke v rastlinjak prestavili šele po pikiranju. S pikiranjem sadik počakamo, dokler sejančki ne razvijejo prvega para pravih listkov. Pa o tem kdaj drugič. Naslednjič bomo na hitro predstavili še setev letošnjega izbora paradižnikov. 46 sort je prestalo kritični izbor.

Ni komentarjev:

Objavite komentar