torek, 26. marec 2013

Sejanje paradižnikov

Letošnja pomlad se kar noče in noče razbrsteti. Če se za trenutek zazdi, da bodo temperature le premagale to dolgo zimo, pa nas vremenoslovci presenetijo z novo napovedjo sneženja. Poleg tega pa kar ni tistih krasnih pomladnih dni, ko cel dan sije sonce, čeprav še nima prave moči. Zato tisti, ki še niste sejali paradižnikov, prav nič ne zamujate. Tisti, ki pa ste jih že, pa se tako kot jaz spopadate s potegnjeno rastjo.


Za sejanje paradižnikov vedno priporočam prve tedne v marcu. Paradižniki mnogo hitreje kalijo kot jajčevci in paprike, pa tudi začetna rast je hitrejša. A letošnja odsotnost pomladi kaže, da bodo sadike, posejane šele v zadnji polovici marca precej lepše. Kako sejemo plodovke, smo opisali v prejšnjem prispevku. S paradižniki postopamo enako. Oznake sort so pomembne, bodite natančni. V semena in izbor sort vložimo precej časa, potem pa se nam vse pomeša, ker hitimo pri sejanju ali pikiranju in namesto debelega volovskega srca nam na gredici raste češnjevec.
Ponavadi ponujam splošne nasvete, kako postopati z rastlinami, tokrat pa bi vam rada predstavila svoj čudoviti svet paradižnikov. Letos sem svoj izbor »rajskega jabolka« omejila na 46 sort. Pa sploh nimam tako veliko prostora! A kako naj človek izbere najokusnejše sorte, če ne preizkusi vseh? Posebno kategorijo v mojem izboru predstavljajo balkonski paradižniki. Lani sem s 6 sadik paradižnika vsaj 2x tedensko pripravila solato za dva od začetka julija pa do konca septembra. Te sorte so občudovanja vredne, ker so ob primerni oskrbi zadovoljne s tisto malo substrata, kot ga spravimo v korito za rože. Tudi letos bodo moj balkon poleg rož krasili še paradižniki. Lani sta me prepričali dve sorti, Green Sausage in Thai Pink Egg, ki sta si izborili prostor na balkonu tudi letos. Poleg dveh novih sort, seveda. Če imate veliko rož, kakšnega namenite tudi balkonskim paradižnikom, očarali vas bodo.


Kateri paradižniki pa so primerni za rastlinjak? Moje mnenje je, da je to odvisno od rastlinjaka in načina vzgoje. Lani so se paradižniki v rastlinjaku kar dobro obnesli, a je bilo kar nekaj dela, da sem preprečila pojav paradižnikove plesni. Sadike so bile posajene preveč skupaj, zato jih je bilo potrebno precej obtrgovati. Zrasle so prav do strehe in bi še višje, če bi imele prostor. Plodovi so bili debelejši, kot na vrtu, a jih je bilo manj, in so hitreje zoreli. Letos bom na preizkušnjo postavila nove pritlikave sorte, ki v tujini nosijo oznako dwarf (palček, škrat). Zanje je značilno, da so nižje rasti, a kljub temu bogato rodijo skozi vso sezono.  Kako se bodo odrezali, pa v katerem od prispevkov sredi poletja.
Sprva niso bili med mojimi priljubljenimi, vsi so se mi zdeli brez okusa, premalo mesnati in čisto nič sladki. Visoki češnjevci. A v svetu so zelo priljubljeni, zato je na voljo ogromno sort, med katerimi zagotovo najdeš prave zase. Tako bom letos znova sadila lanski izbor. Čisto vse med njimi, ker so se odlično odrezali. Zelo rodni! Amy's Sugar Gem je malce večji, rdeč in sladek, Black Cherry je temen, čisto posebnega okusa, izredno sladek. Super Snow White ni čisto bel, prej svetlo rumen, malce večji plodovi in zelo sladek. Green Grape je po rasti malce nižji od ostalih, ob zrelosti se spodnji del plodu obarva rumeno zeleno, okus pa je edinstvena kombinacija kislega in sladkega. Med vsemi je mogoče po okusu še najbolj povprečen Ildi, a je prekrasen, ker njegovi rumeni plodovi dozorevajo v ogromnih grozdih. Ste opazili? Rada imam paradižnike vseh barv, a da so zares moji favoriti, morajo biti sladki!


Kam pa ostale? Na srečo imamo še vrt. In primat nad gredico s plodovkami sem si prisvojila že pred leti in vsako leto se trudim, da v skupnem načrtovanju pridobim še kakšen decimeter širine ali dolžine te gredice. Kaj bo raslo na tej gredi, je izključno moja odločitev. Na srečo so tudi domači dobro sprejeli množico barv in okusov, ki jo ponuja svet paradižnikov. Vseh sort ne bom naštevala, jih je mnogo preveč. Najboljše bom zagotovo predstavila skozi sezono. Za »gušt« pa še ena lanska fotografija. Naj bo letos sezona vsaj tako dobra! Naslednjič pa končno začnemo z delom v rastlinjaku.2 komentarja:

  1. Zanimivi opisi sveta paradižnikov. Kje pa dobite vse te sadike ali semena?

    OdgovoriIzbriši
  2. Oprostite za pozen odgovor. Največ semen pridobim z menjavami preko slovenskih, nekaj malega tudi tujih forumov. Pa sem ter tja kakšen ugoden nakup preko domačih in tujih spletnih trgovin.
    Lep pozdrav, Jasna

    OdgovoriIzbriši