torek, 12. februar 2013

Še malo, pa se bo začelo...

Še malo, čisto malo, pa se bo začelo! Najprej bo odlezel sneg, potem bomo odložili plašče, pa pognal bo prvi regrat in drugi, dokler ga ne bomo imeli že vsi čez glavo... In še preden bi lahko kaj resnega šarili po vrtu ali njivi, bo čas za prve zasaditve v rastlinjake Schwarzmann.
Ampak kaj? In kam? Ker imamo še nekaj časa, predlagam, da si vzamete čas in dobro premislite. Pametno je, da pregledate, kaj vam je ostalo od lanskih semen. Preglejte tudi roke na semenskih vrečicah. A ni potrebno, da se jih strogo držite. Večinoma so roki uporabnosti (oziroma zadovoljive kaljivosti) na semenskih vrečicah precej kratki. Začimbe in kakšne korenovke rade zatajijo, a pri plodovkah in vseh vrtninah, kjer boste najprej vzgojili sadike, lahko uporabite tudi semena »čez rok«, le malo več posejte, za vsak slučaj. In če vam preveč dobro skali? Zase izberite le najbolj močne in čvrste sadike, ostalo pa podarite, sosedi bodo veseli.


Preverite tudi vsa domača semena. Včasih se vrečke rade pomešajo in če nismo skrbni, se izgubi napis, katero seme naj bi bilo v vrečki ali posodici. Včasih vam bo uspelo uganiti, včasih pa bo pred vami nerešljiva uganka. A prednosti domačih semen so ogromne. Večinoma so mlajša kot kupljena semena in zato bolje kalijo. Poleg tega ste zase zagoto spravili le seme sorte, ki vam je ugajala, tako da boste zagotovo zadovoljni s pridelkom. In spravljanje domačih semen ni zahtevno. Ampak o tem več takrat, ko bo čas za to.


Ko ste preverili, katera semena še imate in so uporabna, je čas, da si zapišete, kaj morate dokupiti. Iz lastnih izkušenj vem, da če si zaželite manj znane vrtnine ali sorte, da ta semena v vrtnih centrih tako rada poidejo, če z nakupom predolgo odlašate. Lani sem vso zgodnjo pomlad, ko je bil čas za setev plodovk, iskala nekaj vrst čilijev in paprik. Nisem jih dobila. Do semen sem prišla z menjavo z drugimi vrtnarskimi navdušenci. (Tudi o tem razmislite! Še nikoli ni bilo lažje hobi vrtnarjem priti do raznovrstnih sort povrtnin, kot ravno zdaj, v dobi hitre in direktne spletne komunikacije.) No, ko sem poleti obiskala vrtni center zaradi manjšega nakupa, sem nakupila tudi nekaj vrečic semen. Za to pomlad! =) Če si drznete, preverite tudi spletne trgovine iz drugih držav. Tam si boste šele napasli oči! Še vedno je čas, da naročite semena tudi preko luže. Navadna pošta do nas potuje slabih 14 dni, lahko pa tudi precej prej. Če ste pristaš domačih, avtohtonih sort, pa le podprite našo edino semensko hišo. Sama počnem oboje.Semena so pripravljena in urejena. Pa še vedno ni čas za setev. Potem pa je čas za načrtovanje. Zima je še, zunaj sneži, temperature so nizke in tema še vedno vlada dnevu. Zato imamo čas, da znova izbrskamo stare vrtnarske knjige, poiščemo tiste zaprašene sezname dobrih in slabih sosedov na zelenjavnem vrtu ter se lotimo dela. Najlažje je, če si svoj rastlinjak, vrt, njivo v pravilnih razmerjih začrtamo kar na karo papir. Tisti, iz starih matematičnih zvezkov. Ali pa na milimetrski papir. Če niste preveč natančni, pa na navaden bel papir. Uporabljajte navadni svinčnik. In radirko! Ker boste večkrat popravljali, dodajali, spreminjali, manjšali in večali gredice. Označite, kje bo rasla kakšna povrtnina, ne pozabite na vmesne posevke, upoštevajte dobre in slabe sosede! In ko zapolnite vse prostore in ugotovite, da bi pa še kaj vrtnarili... Si zamislite še visoko gredo pa spiralno zeliščno gredo, pa razmislite, če ne bi letos del balkonskih korit namenili balkonskim paradižnikom in začimbam, pa a ste res zasadili vse velike lonce? Koliko novih sort plodovk je namenjeno prav taki vzgoji! S sadikami ne bo težko, vzgojite jih sami, že kmalu jim bo zavetje ponudil vaš rastlinjak.


Dovolj imate dela za nekaj tednov. Potem pa bo že čas za prve setve. Še čisto malo...

Ni komentarjev:

Objavite komentar