torek, 11. september 2012

Shranjevanje semen


V prejšnjem članku sem opisala čudoviti pisani svet paradižnikov, tokrat pa bi rada predstavila, kako enostavno je shraniti seme različnih sort paradižnika. Prvi pogoj je, da sorta paradižnika ni hibridna, kar je na vrečki semena ali oznaki sorte označeno s kratico F1. Take sorte so križanci in potomci iz njihovega semena ne bodo enaki starševski rastlini.


Ko ste odbrali lep plod, ki je dozorel na rastlini in je tipičen za sorto, ga prerežite na pol. Iz njega izdolbite semena v kozarček s pokrovom na navoj.


Dodajte nekaj zrn kristalnega sladkorja in malo vode.


Privijte pokrov in jasno označite sorto.


V nekaj dneh bo v kozarcu potekla fermentacija. Dobra in zdrava semena bodo potonila na dno, slaba, prazna semena, gel in meso paradižnika pa bodo plavali na gladini. Včasih se na vrhu naredi tudi plesen, kar na kakovost semen ne bo vplivalo. Goščo z vrha previdno odlijete, semena na dnu kozarca pa na cedilu dobro sperite pod tekočo vodo.


Razgrnite jih na papirnato brisačo


in jih sušite kakšen teden. Fermentacija je odličen proces, da odstranite gel, ki obdaja paradižnikovo seme brez velikega truda, poleg tega pa s fermentacijo zmanjšate možnost prenosa bolezni preko semen, baje pa se zmehča tudi ovojnica semena, zato seme lepše kali.
Suha semena so sivkaste barve in lepo se vidijo dlačice.


Če spravljate seme večih različnih sort paradižnika, vam včasih zmanjka primerne embalaže, kamor bi spravili semena. Zato vam predlagam tole staro novost. Baje so včasih farmacevti tako zavijali zdravila, ki so jih sami mešali v lekarnah. List papirja velikosti A5 prepognete na tretjine in še enkrat na tretjine, kot kaže spodnja slika.

List razgrnete in seme stresete v srednji del listater list zopet prepognete kot na začetku. Enemu koncu zapognete robove


in ga vtaknete v drug konec, kjer je nastal nekakšen žep.


Na sprednjo stran označite sorto in ste končali! Enostavno, kajne?
Ni komentarjev:

Objavite komentar