torek, 24. julij 2012

V rastlinjaku po 4 mesecih


Na vrtovih in njivah gre sezona šele k svojemu višku, v rastlinjaku pa se je že zgodil poletni »prelom«, ko smo spomladi posajene vrtnine že pobrali, ponovno prerahljali gredice in posejali poletno-jesenske vrtnine. Če se sprehodite skozi naš rastlinjak Schwarzmann, lahko opazite, da je krhko spomladno solato zamenjala trpežna in poletne vročine vajena endivija. Na polovici solatne gredice so sadike že tako velike, da je že nekaj časa na našem jedilniku. Moram priznat, da je precej boljša kot tista, ki raste na prostem, bolj krhka in ne tako grenka. Verjetno zaradi visoke vlage in rednega zalivanja. Na drugi polovici pa smo sadike šele dobro posadili. Seveda so sadike domače.


Na gredici, kjer je rastel krompir, smo posadili sadike brstičnega ohrovta, ki so še vedno majhne, ampak polne novih, zelenih listov. Žal nam je domače sadike uničila toča (in naša pozabljivost, ker so ostale nezaščitene).  Poleg brstičnega ohrovta raste zelena cvetača ali romanesco. Zelo okusna a precej pozna vrtnina. Sadike so domače in razlika med njimi in sadikami brstičnega ohrovta je očitna.Družbo obema kapusnicama še vedno dela peteršilj. Čisto malo smo ga posejali, le kakšen meter je dolga gredica, a vseeno smo ga del že porezali za zimsko zalogo.


Paradižnik je že kakšen teden na jedilniku. Z njim so bili veliki problemi. Vročina je bila prehuda in cvetovi so se zelo slabo opraševali, zato je plodov malo. Izbor sort ni bil najbolj posrečen. Tako velikega pridelka paradižnika letos v rastlinjaku ne bo. Tudi bolezen ga je napadla, a smo jo uspešno zatrli. Žal se tudi to pozna na številu plodov. Nasprotno pa sama rastlina izgleda bujno in več sadik je že doseglo vrh rastlinjaka. Naj vas spomnim, da je višina rastlinjaka 2,6 m.Ob paradižniku je še gredica z mešanico radičev. Sadike bomo še razsadili, radiči pa so namenjeni predvsem poznojesenski in zimski solati. 


Jajčevci še vedno stagnirajo, čeprav smo rukolo odstranili. Čeprav izgledajo ubogo, se vendarle vidi nekaj cvetov. 

Blitva odlično uspeva, večkrat je že bila na jedilniku, a se tako hitro obrašča, da nikoli ne izgleda oskubljena. Še vedno imamo ogromno koprca. Njegovi kobuli s semeni zdaj že zorijo.Čisto v kotu rastlinjaka smo precej pozno posadili še nekaj sadik majhnih okroglih čilijev. Čeprav rastlina ne izgleda prav bujna, pa je polna plodov in cvetov.


Rastlinjak nudi odlično zaščito tudi češnjevim paradižnikom, ki rastejo ob njem. Bogato so obloženi in prvi že začenjajo zoreti.


Poleg obilice sveže zelenjave pa je poletje tudi čas dopustov. In če imamo rastlinjak, je v času dopusta vse kar potrebujemo le tajmer na vodovodnem sistemu, ki namesto nas poskrbi za redno zalivanje. Uživajte!

Ni komentarjev:

Objavite komentar