petek, 06. julij 2012

Senčenje rastlinjaka

Vam je kaj vroče? Medtem, ko vremenoslovci napovedujejo temperature okrog 35°C, so v naših koncih vsaj za nekaj stopinj višje in se vsako popoldne nevarno približajo številki 40. Kaj pa v vaših rastlinjakih? Če niste poskrbeli za senčenje, potem krepko presegajo 45°C. In tako visoke temperature niti paprikam, ki naravnost obožujejo vročino, ne odgovarjajo več. Zato smo se pri nas že pred to peklensko vročino odločili, da naš rastlinjak zasenčimo. Poiskali smo dvojno pleteno mrežo proti toči in se lotili projekta v stilu A je to. Po neštetih obhodih rastlinjaka in nekaj teorijah, ki smo jih vrgli na papir, smo nehali razmišljati o vetru in o sunkih poletnih neviht ter se odločili za najbolj enostavno izvedbo. 


Ker je rastlinjak Schwarzmann oblikovan tako, da je streha kupolasta, smo velikost mreže proti toči prilagodili, nato pa mrežo preprosto potegnili preko strehe. Da mreža bolj ali manj stoji pri miru, smo na vsak konec namestili primerno težke uteži. Seveda govorim o dveh parih lesenih količkov. =) Rob mreže smo zavili okrog količkov in jo precej na gosto speli s trakovi, ki se sicer uporabljajo za privezovanje vinske trte. Enostavno! Ko smo količke pripeli na obe daljši stranici mreže, je bila potrebna le še manjša korekcija in mreža je odlično zasenčila ves rastlinjak. Ker rastline potrebujejo svetlobo, smo pustili nezasenčeni obe krajši stranici in spodnja dela daljših stranic rastlinjaka.V rastlinjaku je občutno manj svetlo, a tudi občutno manj vroče. S tem enostavnim in poceni postopkom smo uspeli znižati temperaturo v rastlinjaku za kar nekaj stopinj. 
Danes, ko se je ob 10 dopoldan temperatura zunaj (na terasi, v senci!) povzpela na 31°C, je v rastlinjaku še vedno samo 27°C. In popoldan, ko se temperature zunaj dvignejo na 38 ali 39°C, v rastlinjaku ostaja 30°C. 

 Zunaj                                                            V rastlinjaku


Od kar imamo na rastlinjaku ta enostavni sistem senčenja, smo doživeli že kar nekaj neviht s hudim vetrom in močnimi nalivi. Mreža se je odlično obnesla. Le sem ter tja jo malo naravnamo. In rastline v rastlinjaku se odlično držijo. Če odštejem plesen, ki je napadla paradižnike in sesula idejo o popolni ekološki pridelavi. Pa o tem raje naslednjič. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar