ponedeljek, 18. junij 2012

Paradižnik v rastlinjaku

Ste vedeli, da na svetu obstaja več kot 10 000 sort paradižnika? Nekateri viri trdijo, da celo več kot 12 000! In koliko različnih raste na vašem vrtu ali v vašem rastlinjaku? V svet raznovrstnih paradižnikom sem padla šele z lansko sezono. Na spletu sem našla trgovino preko luže, ki je za zmerno poštnino semena pošiljala tudi v Evropo. Seveda me je za trenutek zbodla misel o grozečih GSO, a po zbranih informacijah sem ugotovila, da so sorte, ki jih Američani označujejo z besedico heirloom, stare sorte več desetletij, nekatere celo stoletje ali več, ki so jih navdušeni zbiralci zbirali kot jaz včasih razglednice. Tako smo lani, poleg večnega volovskega srca, gojili še pravi Heinz-ov paradižnik, pa črna Black russian in Cherokee purple, oranžnega Verna orange, orjaškega Omar's lebanese, en sam plod je tehtal le nekaj gramov pod kilo, ter dva balkonska paradižnika češnjevca. Letos je sznam sort precej večji, velika zahvala gre predvsem sovrtičkarjem z vse države, ki so mi v zameno za moja semena pošiljali svoja, mnogo pa je takih, ki so mi semena poslali in niso želeli ničesar v zameno.

Pa bomo o posameznih sortah rekli kaj več, ko bodo zorele. Tokrat bi vam rada predstavila 6 izbrancev, ki so dobili VIP prostor v rastlinjaku. V zgodnji pomladi sem presedela veliko časa pred računalnikom in iskala informacije o tem, kakšne sorte naj sadimo v rastlinjak. Zgodnje, da bodo zreli paradižniki čim prej? Ali pozne, da bodo zreli pardižniki čim dlje v sezoni? Ker je nasvetov toliko, kot je ljubiteljskih vrtičkarjev, so letos v rastlinjaku naključne sorte. Po vztrajanju glave družine je v njem ena sadika volovskega srca. Najboljši paradižnik pod soncem, zatrjuje. No ja, pri 12 000 sortah je moj osebni cilj, da najdem vsaj eno, ki mu bo bolj všeč. A do takrat bo volovsko srce kraljevalo tudi v rastlinjaku. In glede na količino cvetov, ki jih ima, si to mesto tudi zasluži.


Ob njem raste »Ančka«, sorta izvira iz Bele krajine in je verjetno ena od redkih avtohtonih slovenskih sort. Rastlina je izjemno močna in listi so ogromni. Tudi cvetovi so zelo veliki. Pričakujemo velike plodove!


Še eno posebno sorto, nepoznano, sem dobila preko izmenjave semen. Prihaja iz otoka Raba in naj bi imela velike rdeče, mesnate plodove. Je tudi najvišja sadika paradižnika v rastlinjaku. Vsekakor bo lahko nosila velike plodove. 
Naslednja sorta je zanimiva zato, ker ima posebno obliko listov, ki ji rečemo krompirjevi listi. Imenuje se Brandywine. Čez lužo to sorto razglašajo za najbolj okusen paradižnik, a rodnost ni njegova močna stran. Poleg tega pa je sorte s krompirjevimi listi, ko enkrat zbolijo za katero od mnogih bolezni, ki pestijo paradižnike, mnogo težje rešiti, kot sorte z običajnimi listi. Fotoaparatu se je izmuznila sorta Aker's plum, paradižnik s plodov v obliki in velikosti slive, ki naj bi bil strašansko okusen in primeren za vlaganje kar celih plodov. Pri nas imamo radi tudi kulinarične izzive. Zadnja sorta pa je čudoviti oranžni paradižnik Verna orange. Plodovi so tipa volovsko srce, marelične barve, s čisto malo semeni in čudovitim sadnim okusom. Lani je prevzel vso družino, le glava družine me je vprašal, če sem v paradižnikovo solato pomotoma zrezala nektarino. Ob vsem tem pisanju sem si zaželela, da bi bila glavna sezona za paradižnike že tu. Še dobro, da se od lani v kleti skriva še ena steklenička domače mezge. Samo še dobre špagete potrebujem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar