torek, 15. maj 2012

Namakalni sistem v hobi rastlinjakuPostavimo rastlinjak, je padla ideja sredi zime. Vsi smo si predstavljali bogato obložene paradižnike, gigantsko solato in mladi krompirček sredi aprila. Pa dajmo, je bila ideja v družini enoglasno sprejeta.
Prvi vikend v marcu je rastlinjak stal. Kaj pa zdaj, smo se vprašali. A kdo kaj ve o tem, kako poteka vzgoja rastlin v rastlinjaku? Skomignili smo z rameni. Kaj pa knjige, v slovenščini seveda, domačih avtorjev, primerne za naše okolje in našo klimo? Tokrat so skomignile knjižničarke. Na internetu je vse, je vzklikal računalniško pismeni del družine. Seveda je, veliko! A žal predvsem prispevki angleških in ameriških avtorjev. Pa smo se prav po butalsko odločili: Učili se bomo sami, skozi izkušnje! Še malo zdrave pameti in kmečkih modrosti bomo vključili, pa ni vrag, da ne bi šlo.


Najprej smo pustili rastlinjak zaprt teden dni. V tem času smo spremljali temperature in opazovali, kaj naredi moč sonca in plastične folije. Temperature so se v zaprtem rastlinjaku ob sončnem dnevu povzpele nad 30°C. V tem času se je zemlja v rastlinjaku segrela. V globini 5 cm je imela prijetnih 6,5°C. Čas za akcijo, smo sklenili. Najprej smo narisali načrt. Letos bomo preizkusili ozke gredice, na katere bomo zasadili vsega po malem. V načrt smo vključili tudi namakalni sistem.Tehnološko nadarjeni del družine se je odpravil po nakupih in se lotil sestavljanja sistema.Že ob načrtovanju smo sklenili, da letos preizkusimo kapljični sistem. Gredice so široke 80cm, zato po vsaki gredici tečeta 2 cevi, ki imata luknjice razporejene na približno 40 cm.


Da bomo lažje uravnavali količino izlite vode, sta cevi, ki tečeta po isti gredici, vezani na svoj ventil, ki ga po potrebi lahko zapremo.

Ker se namakalni sistem razveja ravno pri vhodnih vratih v rastlinjak, smo srednji ventil prekrili z improvizirano stopničko.


Ob zadnji steni imamo eno prečno, 1 m široko gredico. Namakalne cevi smo z desne gredice podaljšali in vezali s kolencem. Tako je namakan tudi zadnji del rastlinjaka.


Cevi se končajo s plastičnimi zamaški, ki pa so se ob testnem namakanju zaradi pritiska snemali, zato smo jih učvrstili s kovinskimi zaponkami.


Kako se take cevi obnesejo, če so zakopane pod površjem, bomo preverili na gredici s kifeljčarjem, kjer smo eno vkopali 5 cm pod zemljo. Do danes normalno delujejo in krompir raste.


Namakalni sistem je bil zasnovan za priključitev na vrtno pipo.


A ves čas smo razmišljali tudi o alternativi. Zato smo ob lopo zraven rastlinjaka postavili 1000 L plastično cisterno, v katero se steka deževnica s strehe lope. Cisterno smo dvignili na kovinsko ogrodje približno meter od tal. S tem bomo zagotovili, da bo voda po namakalnih ceveh prišla tudi do zadnjih gredic. Le še dež čakamo.


Namakalni sistem je zelo preprost in, če ne štejemo dela, tudi cenovno ugoden. In zaenkrat vse odlično raste.

1 komentar:


  1. Hello, i feel that i noticed you visited my web site so i came to go back the favor?.I am trying to in finding issues to enhance my site!I suppose its good enough to use some of your ideas!! capitalone com login

    OdgovoriIzbriši