sreda, 28. marec 2012

Vloga rastlinjakov v samooskrbi s hrano

Nekaj dejstev za uvod:

- Slovenija pridela v povprečju le okoli 35% hrane za svoje potrebe.
- V primeru naravnih katastrof smo lahko popolnoma odvisni od tujine.
- Cena hrane strmo narašča.
- Obdelovalne površine v Sloveniji se še vedno zaraščajo.
- Slovenija ima najmanjšo kvadraturo rodovitne zemlje na prebivalca v Evropi.
- Uvožena hrana je lahko oporečna zaradi kemične obdelave in hibridnih vrst rastlin.
- Izumirajo stare sorte kmetijskih rastlin.

Slovenci smo znani po tem, da imamo zelo radi v lasti vsaj nekaj zemlje. Večina Slovencev živi v stanovanjskih hišah in ob hišah se vedno najde še nekaj površine za vrt. Glede na dejstva iz uvoda bo vse bolj smiselno uporabiti del površine za pridelavo lastne hrane. Za izboljšanje rastnih pogojev in podaljšanje pridelovalne sezone je idealna rešitev rastlinjak.

Rastlinjaki so lahko narejeni iz različnih materialov - jeklo, aluminij, les za konstrukcijo; pvc folija, pvc plošče, steklo za prekritje sten in strehe. Rastline so v rastlinjaku zaščitene pred vremenskimi vplivi kot so veter, močni nalivi, toča, sneg. Z dodatno opremo za ogrevanje so rastline zaščitene pred zmrzaljo, s sistemi za namakanje pa pred sušo. V manjšem rastlinjaku dimenzij 3 x 6 m lahko v enem letu pridelamo 50 – 100 kg zelenjave z ne prevelikim časovnim vložkom. Tako pridelana zelenjava ima številne prednosti: znano poreklo, vedno sveža zelenjava, boljši okus, višja kvaliteta, večja vsebnost hranilnih snovi, …

Hobi rastlinjak Schwarzmann 3 x 6 m
Slovenija ima velik potencial za samooskrbo s hrano. Rastlinjaki so poleg profesionalne pridelave, lahko tudi odlična rešitev za manjše površine in za pridelavo zelenjave v manjšem obsegu. Takšni hobi rastlinjaki lahko na letni ravni prispevajo pomembno količino hrane za družino. Običajno je rastlinjak dopolnilo drugim vrtnim površinam, predvsem za zgodnjo vzgojo sadik, pa tudi različnih vrst zelenjave in zelišč. Na blogu rastlinjaki.info bomo objavljali prispevke o izbiri in postavitvi rastlinjakov ter nasvete o pridelavi zelenjave in drugih rastlin v rastlinjakih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar